Bewoners regelen zelf laagdrempelig sporten in De Heeg

Gepubliceerd op 18 september 2017 om 22:31

Wat doe je als je graag wil fitnessen en het dichtstbijzijnde sportcentrum net iets te ver weg voor je is? Dan regel je gewoon zelf wat apparaten voor de buurt. Een bewoner van De Heeg kwam met dit idee aanzetten bij het onlangs opgezette buurtnetwerk Like De Heeg en kreeg de opdracht zijn plan uit te voeren. Vanaf deze week kan er daardoor een keer per week laagdrempelig gesport worden in buurtcentrum De Boeckel

“Vorige week kregen we bericht dat alles rond was. De apparaten waren geregeld”, blikt Like De Heeg-secretaris Rob Claessens terug. Het idee is volgens hem een goed voorbeeld van de betrokkenheid die de laatste maanden in de wijk te zien is. Toegegeven: je moet nog vaak om hulp vragen, maar áls je dat doet, dan zijn veel mensen bereid om zich voor de wijk in te zetten. “Het gaat geweldig. Ik sta er echt van te kijken, want dit hadden we niet verwacht”, geeft Claessens aan. “Mensen weten ons te vinden met vragen en klachten en zijn bereid om mee te helpen aan een oplossing. Qua aanmeldingen op eigen initiatief loopt het nog niet zo’n vaart, maar als je mensen vraagt om te helpen in bijvoorbeeld de groenvoorziening, dan helpen ze graag.”

Zelf achteraan
Zo kwam het dat een van de buurtbewoners zich bij Claessens en de andere leden van het buurtnetwerk meldde met een idee om de buurt meer aan het bewegen te krijgen. Hij kon goedkoop aan wat fitnessapparaten komen en wilde die beschikbaar stellen voor de mensen in de wijk die de afstand naar de echte sportscholen in de stad te ver vinden. “Ga er zelf maar achteraan”, was het antwoord van de secretaris aan de buurtbewoner. En dat gebeurde.

“We hebben nog geen idee welke apparaten er straks in De Boeckel komen te staan. Ik moet nog gaan kijken”, zegt Claessens met een lach. “We weten wel dat we in principe iedere vrijdagavond een sportavond willen organiseren. Mensen uit de buurt kunnen dan voor 1,50 euro per keer een avond gebruikmaken van de apparaten. Dat is vooral handig voor de ouderen die niet meer ver kunnen reizen.” Mocht de interesse groot blijken, dan wordt gekeken naar verruimde openingstijden en meerdere machines, maar dat moet wel met het buurtcentrum worden overlegd. “We slaan de apparaten op in een ruimte achter de grote zaal, want die zaal wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. De apparaten kunnen dus niet blijven staan.” Om de fitnesstoestellen op te slaan, moet het buurtnetwerk nog in conclaaf met Trajekt om een definitieve plek te vinden. “Maar daar komen we wel uit”, is Claessens positief.

Steun
Niet alleen op sportgebied worden er grote stappen gezet in De Heeg, ook de aanpak van de problemen in de wijk vordert gestaag. “Er is steeds meer actie om de problemen die middels onze enquête naar boven kwamen, aan te pakken. We hebben mensen bereid gevonden de groenvoorzieningen bij te houden en we spreken hondenbezitters aan op hun gedrag als ze de hondenpoep niet opruimen”, legt Claessens uit. “Voor dat laatste gaan we zelf zakjes laten maken met het logo van ons buurtnetwerk erop.” De secretaris is vooral blij met de mate waarin de buurt de nieuwe groep voortrekkers al weet te vinden. “Het lijkt alsof de mensen achter ons staan. We krijgen veel vragen en ideeën binnen. Daar ben ik erg blij mee, want we vinden dat de wijk het belangrijkste is. Zonder wijk is er immers ook geen buurtnetwerk.”