Is jouw straat nog geen lief en leed straat in de Heeg ? Meld je dan nu aan als gangmaker

Lief en Leed straat gangmakers bijeenkomst zaterdag 27 juni 2020

Linda verwelkomt om 10 uur alle gangmakers en legt uit hoe de lief en leed straten de Heeg in 2018 is begonnen in samenwerking met veilige buurten team.

De directeur van Lief en Leed Rotterdam Johan Janssen is naar de Heeg afgereisd om hier alles uit te leggen wat we moesten weten over de lief en leed straten. Hierna  zijn wij met een delegatie naar Rotterdam gegaan voor een workshop die gegeven werd door Ireen van de Lem, stadscoördinator van de gemeente Rotterdam. Zij heeft ons hier alles laten proeven over de lief en leed straat.

Ook hebben wij hier een aantal gangmakers gesproken en zijn we op bezoek geweest bij een Huiskamer waar we gastvrij werden ontvangen.

Daarna is Ireen een dag naar de Heeg afgekomen voor het slot van de workshop.

Toen is besloten dat we zouden beginnen in de Bogaertsborg gangmaker Linda Mulder samen met de Roserije blok A gangmaker Loes Barger samen met Mieke hollanders.

 

Nu volgt een kort uitleg over de Lief en Leed Top die nu jaarlijks wordt gehouden de eerste was in de Paulus kerk in Rotterdam.

Hier hebben we alle lief en leed straten uit oa Amsterdam Den Haag Alblasserdam gehoord over hun aanpak in de wijken. Het verschil tussen alle anderen en ons is dat zij allemaal ondersteunt worden door abtenaren dus het werk wat Linda en Rob doen in de Heeg wordt daar gedaan door de ambtenaren. De volgende lief en leed top is in 2021 in Den Haag. Wij  willen deze  in 2022 naar Maastricht halen.

 

Nu  komen alle gangmakers aan het woord met ervaringen en vragen.

Al snel merken  we met zn allen op dat er een herinnering  folder bezorgd moet gaan worden het valt  een beetje stil. Wellicht een tip: een tekst erbij in het Engels.

Dit wordt opgepakt er gaat aan gewerkt  worden. Iedereen heeft haar en zijn ervaringen kunnen delen met de anderen. Wat je merkt is dat er vaak  met best wel met emotie wordt  gereageerd. Weer  een andere  gangmaker  merkt  op dat ze met een verjaardag veel cadeaus ontving uit de straat.

Ook werden leuke acties  gedeeld oa burendag en/of een koffie moment in een flat en een bloemenkraam om mensen een bloemetje  aan te bieden door  mensen.

De dag werd afgesloten met een lunch met  soep en broodjes verzorgd door het Heegeneerke.  Lilian Fransen, Marc Claessen en Silvie Franssen bedankt  voor  jullie  goede zorgen deze  ochtend.

Alle gangmakers hartelijk dank voor  jullie komst  wij vonden het een leuke geslaagde bijeenkomst.

Groetjes Linda en Rob

 

 

 

 

Eenzaamheid bestrijden doen we samen. Maar hoe? Op deze pagina’s staan praktische adviezen en tips om contact te leggen en te onderhouden. Bestrijding van eenzaamheid vraagt inzet van alle Maastrichtenaren.
Geef daarom familieleden, vrienden en buren aandacht, bezoek eens iemand, bied hulp aan... Het zijn een paar voorbeelden van wat Maastrichtenaren voor eenzame mede-Maastrichtenaren kunnen doen. Iedereen kan bijdragen!
Heb het erover!
Top-10 tips tegen eenzaamheid
.
1. Kent u iemand die eenzaam is en die mogelijk hulp nodig heeft? Wijs die persoon op de Lief en Leed Straat.
2. Groet uw buurman/buurvrouw en zwaai als u hem of haar ziet.
3. Grijp weersomstandigheden (gladheid, hitte) aan om eens aan te bellen en te vragen of iemand hulp nodig heeft.
4. Bied aan boodschappen te doen voor uw buurman of buurvrouw.
5. Vraag iemand eens mee voor een wandelingetje. Lopend praten mensen makkelijker.
6. Nodig eens iemand uit om een bakje koffie te drinken in de huiskamer t Heegeneerke en maak hierbij een praatje.
7. Biedt de buurman/buurvrouw een bloemetje aan omdat hij of zij jarig is 
8. Organiseer een activiteit in de in jou lief en leed straat voor buren die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld een leuke middag voor ouderen, een inzameling voor een bewoner met pech, een klus dag voor zieken, een welkom voor alle nieuwe buren… veel is mogelijk.
9. Deel uw kennis over de activiteiten in de wijk en of stad en nodig uw buurman/buurvrouw uit mee te gaan naar een leuk evenement.
10. Vraag of een van uw buren of ze tijdens uw vakantie voor u de post willen verzorgen en de plantjes water willen geven.
Kortom laten we wat meer om kijken naar elkaar

Lief en Leed Straat is een initiatief van Buurtnetwerk Like de Heeg en Veilige buurten team de Heeg